Диагностика эмоций школьников и развитие навыков саморегуляции: инновационный опыт уроков «Самопознания» (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2021)
Өзін әр қырынан көрсету үшін қазіргі заманғы адамға  өзін-өзі  дамыту  және  өзін-өзі  басқару дағдылары, атап айтқанда, танымдық және эмоционалды процестерді өзін-өзі реттеу мүмкіндігі қажет. Эмоционалды дағдыларды дамыту қазіргі мектеп тәжірибесінде жаңа міндет болып табылады. «Өзін-өзі тану» пәні өзін-өзі реттеудің эмоционалды дағдыларын дамытуда үлкен әлеуетке ие. Мақалада оқушылардың мектептегі эмоционалды жағдайын зерттеу және өзін-өзі реттеу дағдыларын дамыту тәжірибесі келтірілген. Теориялық бөлімде эмоциялар теориясы туралы білім мектеп оқушыларын оқытуға арналған оқу бағдарламасына құрылымдау үшін  жинақталған.  Практикалық  бөлімде  –  студенттердің  эмоцияларын  диагностикалау   және«Өзін-өзі тану» сабақтарына кіріктірілген студенттерге арналған жаттығу сабақтары өткізілді. Диагностикада – В.В. Суворованың сауалнамасы және эмоционалдық деңгейді анықтау үшінЛ.A. Рабиновичтің әдістері қолданылды. Зерттеуге Алматы қаласының № 134 мектебінен 9  сынып бойынша 200 оқушы қатысты. Оқыту бағдарламасы «Өзін-өзі тану» пәнінің сабақтарына кіріктірілді. 200 адамнан тұратын 9-сынып оқушыларының 65,5%-ында қуаныш сезімдері, 13%- да қайғы, 11,5%-да қорқыныш және 10%-да ашуланшақтық басым екендігі анықталды. Жоғары эмоционалдылық деңгейі 35 оқушы арасында тіркелді, бұл студенттердің 17,5% құрайды. Оқу бағдарламасына төрт сабақ кірді.Түйін сөздер: эмоциялар, эмоционалды дағдылар, өзін-өзі тану сабағы, оқушыларды диагностикалау, эмоцияларды реттеу.