Қазақстан жастарының пікірлерінің призмасы бойынша қоғамдық-саяси ұйымдар (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2020)
Мақалада Қазақстан жастарының қоғамдық пікірінің призмасы арқылы оның жастар ұйымдарына деген қатынасы қарастырылады. Жастар бірлестіктерінің белсенділігі/пассивтілігі, ұйымдастырылуы, қызметі, қаржыландыру көздері туралы хабардар болу дәрежесі талданады. Қазақстанның қазіргі жастар ұйымдарының өзіне және дәстүрлі-патерналистік және инновациялық - демократиялық қондырғылар мен тәжірибелерді қосатын икемділік пен синтетикалық сипаты дәлелденді. Жастардың қоғамдық пікірінде жастар ұйымдарын дамытудың үш тәсілі: оның мәселелерін шешуге арналған әлеуметтік институт,  жастардың қажеттіліктері мен сұраныстарына жауап және саяси-идеологиялық құрылым (доминантты) ретінде анықталды. Сонымен қатар, жастардың елеулі сегменті (сұралғандардың үштен бірінен жартысына дейін) оның пассивтілігін, аполитивтілігін және қоғамдық ұйымдарға деген жеткіліксіз түрде қажеттілігін көрсетеді. Жүргізілген талдауларға қарай отырып, дәстүрлі-патерналистік және инновациялық - демократиялық қондырғылар мен тәжірибелерден тұратын  Қазақстанның қазіргі жастар ұйымдарының икемділік және синтетикалық сипаты туралы қорытынды жасауға болады. Осылайша, жастардың қоғамдық пікірлерін білдіруде жастар ұйымдарын дамытудың үш тәсілі айқын көрінеді – саяси-идеологиялық құрылым (доминантты) ретінде, жастардың әлеуметтік мәселелерін шешуге арналған және жастардың қажеттіліктері мен сұраныстарына орай құрылған,  әлеуметтік институт ретінде қалыптасатындығы байқалып отыр. Түйін сөздер: Жастар, жастар ұйымдары, жастардың қоғамдық жастар ұйымдарына қажеттілігі, жастар бірлестіктерінің патерналистік және инновациялық-демократиялық сипаты.