Эмоцияналдық интеллект деңгейі және қиындықты жою стратегияларының арасындағы қатынас (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2019)
Адамның психологиялық денсаулығы туралы мәселе оның өмірінің маңызды кезеңі болып табылады. Бұл құбылыстың ішінде адамның соматикалық және психикалық жайкүйіне әсер ететін күрделі элемент ретінде эмоциялық интеллект үлкен орынға ие. Эмоцияналдық интеллект тақырыбына деген қызығушылықтың артуы 21ғасырдағы адамға, оның кәсіби қызметінде осы құзырлылықтың маңыздылығын көрсетеді. Бұл мақалада эмоционалдық интеллект кәсіби денсаулықтың негізгі элементтерінің бірі болып табылады. Өзіңіздің сезіміңізді және басқа адамдардың эмоцияларын анықтау, түсіну, басқару қабілеті жұмыс жүйесіндегі, біздің жағдайда докторпациенттер жүйесіндегі тиімді өзара әрекеттесуге мүмкіндік береді. Ересек адам өз уақытының көп бөлігін жұмысқа жұмсайды және оның жалпы денсаулығы жұмыс орнындағы эмоционалдық фонға, оның жұмысымен қанағаттануына және қарымқатынас тиімділігіне байланысты. Ересек адам үшін жұмыс ортасы стресс пен кернеудің басты көзі болып табылады, ол еңбек өнімділігі ретінде оның жалпы өнімділігіне әсер етеді. Кәсіби дәрігерлердің эмоциялық құзыреттілігі бойынша жұмыс тек медициналық қызметтің жергілікті жұмысын ғана емес, сонымен қатар елдегі жалпы денсаулық сақтау индексінің деңгейін арттыруға мүмкіндік береді.Түйінді сөздер: эмоцияналды интеллект, бірге иелену стилі, кәсіби денсаулық, дәрігерлер.