Кәсіби спортшының шығармашылық қабілеттері жеке ресурс ретінде (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2018)
Шығармашылық (циклдік, ойындық, күрделі-үйлестіру, жоғары жылдамдық, күштік, жекпе-жектік) спорттың барлық түрінде кездеседі.Мақала спортшылардың шығармашылық қасиетін зерттеуге арналған.Көп спорт түрін салыстырып қараған кезде олардың біртектілігін аңғаруға болады. Зияткерлік үдерістердің сипаттамаларын және вербалды және вербалды емес шығармашылықтың әртүрлі компоненттерін бағалауға арналған психодиагностикалық әдістердің батареясы, сондай-ақ спортшылардың жеке қасиеттерін білдіру әдістерін анықтау. Зерттеуге әр түрлі дәрежедегі, 1-ші разрядтағы спортшыдан бастап, әлемдік спорт шеберіне дейін 125 спортшы қатысты. Спортты салыстыру және спорттың әртүрлі топтарын салыстыру және шығармашылық тұрғыдан бір-бірінсалыстыру арқылы олардың белгілі біртектілігін түзуге болады. Шығармашылық көріністерге арналған бірыңғай ойын және қатаң координация түрлері бір-біріне жақын, өз кезегінде, циклдік және жылдамдықты көзқарастары бар.Түйін сөздер: шығармашылық қабілеттер, ресурс, спорттық қабілеттілік, спортшы, спорт түрлері, тұлғалық детерминанттар.