Жасесшрiм жастаты балалардын психологиялык ерекшелiктерi (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2017)
Макалада жасeспiрiм жастаты балалардын психологиялык ерекшелктерн осы кезеннщ типтк мэселелерi мен жасeспiрiмдер датдарысы карастырылтан. Бул макаланын кундылыты жасeспiрiмдердi, сонымен бiрге олардын хронологиялык ерекшелктершщ теориялык батытгарын зерттеу болып табылады. Бул макаланын маныздылыты котамдык пайдалы к-эрекетте бiршама толык кершк берепн езара катынастын нормалары калыптасатын жасеспiрiмдiк жастаты жете^ к-эрекеттщ ерекшелiктерi болып табылады. Жумыста мотивациялык сферамен байланысты етпелi кезеннщ басты жана курылымы беркген. Сонымен б1рге, тулта репнде калыптасуына карым-катынас к-эрекепнщ манызды кезкарастары карастырылтан. Макалада есеюдщ турлерн ятни сырткы белплерге елктеу, натыз ер адамнын касиепне тенесу, элеуметтк есею, интеллекплк есею толык зерттелген. Жасеспiрiмдiк кездеп «Мен» бейнеамен, ятни езi туралы тутас тусшкке байланысты сурактар сипатталтан жэне непзделген. Сонымен б1рге, макалада езшщ болашатына деген кызытушылыты пайда болуынан басталатын жасеспiрiм кездеп езшдк даму факторы карастырылтан.
Keywords: жасөспірімдік жас; пубертатты кезең; жасөспірім жастағы орталық жаңа құрылым; жасөспірімдік дағдарыс; әлеуметтік ер жету; интеллектілі ер жету; өзіндік сана; «Мен» бейнесі; психикалық дамудың қозғаушы күші; өзін-өзі дамыту.