Тұлғамен психологиялық жұмыстың өзара тəуелділік үлгілері (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2012)
Көптеген зерттеушілер бұл құбылыстың жеке адамның жəне белгілі əлеуметтік топтардың өмірінде маңызы жоғары екендігін көрсетеді. В.Д. Москаленко адамның өзара тəуелділік жағдайының қазіргі ғылымда орны ерекше екенің өзінің фун- даменталды зерттеулерінде жазады. Өзара тəуелділік жағдайы отбасылардағы алкогольді немесе басқа да тəуелділікке алып келуші дерттерден көрінетіндігін жəне бұл аурудан да қиын, ауыр жүреді. Өзара тəуелділік психологиялық, медициналық, педагогикалық жəне əлеуметтік мəселелерімен анықталады.
Keywords: психологиялық туылы; өзара тəуелділік жағдайы; өзара тəуелділік белгілері; тəуелділік; бейімделу; соматикалық денсаулық; құтқарушы; зардар шегуші.