Жастар субмәдениетінің қалыптасу ерекшеліктері (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2014)
Мақалада жастар субмәдениетінің пайда болуының шарттары мен алғышарттары қарастырыл- ған. Авторлар «жастар субмәдениеті» түсінігіне әртүрлі талдаудағы тұжырымдамалар кезеңдеріне негізделе отырып, басқа мәдениет пен дүниетанымдық дәстүрдің қалыптасқанын түсіндіреді. Мақа- лада қоғамның әлеуметтік мәдени дамуындағы постмодернисттік үрдістің пайда болуы, жастар суб- мәдениетінде плюрализм, көпшілік, белгісіздік, фрагменттік, тұрақсыздық, эклектизм сияқты жаңа түсініктерінің қалыптасуын қарастырады. Авторлар жастар субмәдениетінің батыс еуропалық үлгісі толығымен Қазақстан шанайлығында қолданыла алмайтыны туралы шешімге келеді және олардың мәдени стилі біздің жастардың белсенді бос уақытын өткізу көрсеткіші болып табылатынын айқын- дайды.
Keywords: жастар мәдениеті; жастар субмәдениеті; әлеуметтену; бос уақыт.