Жоғары оқу орындары мен жұмыс берушілердің өзара әріптестік стратегиясы (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
Әлемдік тенденцияны талдау көрсеткендей, білім және ғылым жүйесі кез келген қоғамның прогрессивті дамуының басты факторы болып табылады. Білім мен ғылым экономикаға жоғары технологияны игеру мен ендіруді, ұлттық қауіпсіздікті және мемлекеттің тәуелсіздігін қамтамасыз етеді; қоғамда өзін өзі оқытуға деген әлеуметтік қажеттілікті қалыптастырады, елімізді мәдени адамгершіліктік дамудың жоғары деңгейіне шығарады; мемлекеттік біртұтастықты қалыптастырудың азаматтықпариоттық негізін құрады. Қазақстанның индустриалдыинновациялық даму жолы білім мен ғылым саласын басқарудың эффективті моделін қажет етеді. Еліміздің басшысы Н.Ә. Назарбаев көрсеткендей, қазіргі уақыттағы мамандарды даярлау сапасының басты критерийі болып түлектердің еңбек нарығында бәсекеге қабілетті болуы табылады. Бұл Қазақстан білім беру жүйесінің әлемдік білім беру кеңістігіне енуі мен байланысты. Бұл жағдайда жоғары оқу орны мен жұмыс берушінің өзара әрекеттестігінің, сонымен бірге, қоғам мен тұлғаның қызығушылықтарына сәйкес келетін әріптестіктің эффективті моделін таңдаудың өзектілігі артып отыр.Анализ мировых тенденций показывает, что система образования и науки становится мощным фактором прогрессивного развития любого общества. Образование и наука обеспечивают освоение и внедрение в экономику высоких технологий, национальную безопасность и независимость государства; формируют в обществе социальную потребность в самообучении, выводят страну на высокий уровень культурно нравственного развития; создают гражданско патриотическую основу для формирования государственной идентичности. Путь индустриальноинновационного развития Казахстана требует эффективную модель управления сферой образования и науки. Глава государства Н.А. Назарбаев отметил, что главным критерием качества подготовки специалистов в настоящее время должна стать конкурентоспособность выпускников на рынке труда. Это связано с вхождением казахстанской системы образования в мировое образовательное пространство. В этих условиях возрастает актуальность взаимодействия вузов с работодателями, а также выбор эффективной модели сотрудничества, соответствующие интересам общества и личности.