О ПРИРОДЕ ВОЗНИКНОВЕНИЯ НЕВРОЗОВ И УСТАНОВЛЕНИЕ «ЗДОРОВОГО ОБЩЕСТВА» (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
В данной статье рассматриваются труды новаторов в области психоанализа Эриха Фромма «Здоровое общество» и Карен Хорни «Наши внутренние конфликты. Конструктивная теория невроза», в которых описаны их взгляды о влиянии социума на становление и психическое здоровье личности. Фромм пришел к выводу, что общество, которым окружен человек прямо (через политику, экономику и т.п.) и косвенно (через рекламу, модные тенденции и т.п.), действует на развитие его поведения, психическое здоровье. Работы Эриха Фромма повлияли на Карен Хорни в исследовании вопроса о природе возникновения неврозов. Хорни на своем личном опыте удостоверилась, что неврозы отличаются во многих странах, тем самым подтверждая мнение о влиянии общества на человека. Фромм высказал мнение, что общество может быть «нездоровым». Одной из главных проблем человека в нынешнее время является отчужденность. Человек живет по инерции. Он не свободен по настоящему. Выбор, который он делает, бессознательно достигается под влиянием общества. Быстро меняющиеся условия жизни, требования очень сильно влияют на психическое здоровье человека. В итоге у человека появляется невроз. Невротик больше не контролирует свой выбор, он да же не может его сделать.Бұл мақалада жеке тұлғаның дамуы мен психикалық денсаулығына қоғамның әсері туралы өз пікірлерін сипаттаған психоанализ саласындағы инноваторлар Эрих Фроммның «Салауатты қоғам» және Карен Хорнидің «Біздің ішкі қақтығыстар. Невроздың сындарлы теориясы» жұмыстары қарастырылған. Фромм адамды қоршаған қоғам тікелей (саясат, экономика және т.б арқылы.) және жанама (жарнама, сән үрдістер, т.б. арқылы) оның мінездамуына және психикалық денсаулығына әсер етеді деген қорытындыға келді. Эрих Фроммның еңбектері Карен Хорнидің невроздың шыққан табиғаты туралы мәселені зерттеуіне әсер етті. Хорни өзінің жеке тәжірибесінде невроз көптеген елдерде ерекшеленетін, осылайша қоғамның адамға әсер ететін көзқарасты растай отырып, көз құрды. Фромм қоғам «ауру» болуы мүмкін деген қорытынға келді. Қазіргі уақытта адамның басты проб лемаларының бірі бөтендік болып табылады. Адам инерция бойынша өмір сүреді. Ол шындап еркін емес. Ол жасайтын таңдау бейсаналды қоғамның әсері бойынша қол жеткізіледі. Тез өзгерілетін өмір сүру жағдайлары, шарттар адамның психикалық денсаулыққа өте күшті әсер етеді. Нәтижесінде, адам невроздарға ұшырайды. Невротик енді өз таңдауын бақыламайды, ол тіпті мұны істей алмайды.