Әлеуметтік жұмыс төтенше ахуал жағдайларында халықты әлеуметтік қорғау механизмі ретінде. Социальная работа как механизм социальной защиты населения в случаях чрезвычайных ситуаций. (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
Мақала халықты төтенше ахуал жағдайларында әлеуметтік қорғау механизмі ретінде әлеуметтік жұмыстың рөлін зерттеуге арналған. Дүниежүзінде тіркеліп жатқан табиғи және техногендік апаттардың көбею тенденциясы халықтың әлеуметтік жағдайын төмендететін материалдық және әлеуметтік жоғалтулармен, адамдардың өлімі мен бірге жүреді. Бұл өзекті мәселелер төтенше жағдайдан зардап шеккендерге әлеуметтік қызмет көрсету, бейімделу, реабилитация лау бағытында әлеуметтік қызметкерлердің қатысуын талап етеді. Сондықтан, әлеуметтік жұмыстың осы бағытын дамыту өте маңызды болып отыр. Авторлар төтенше жағдайлардағы әлеуметтік жұмыстың функциялары мен принциптерін анықтаған. Мақалада әлеуметтік қорғаудың, әлеуметтік жұмыстың спецификалық ыңғайы мен техно логияларының қажеттілігі көрсетіледі, олар төтенше жағдайлардың зардаптарын азайтуға және жоюға ықпал етеді. Эксперттік интервью әдісімен жасалған кейсстадидің негізінде әлеуметтік жұмыс маман дарының қажеттілігі жайында және ол мамандардың төтенше жағ дайларда тұрғындарға әлеуметтік көмек көрсетуді ұйымдастыру бой ынша ұсыныстар берілген.Статья посвящена изучению роли социальной работы как меха низма социальной защиты населения при чрезвычайных ситуациях. Тенденция роста природных и техногенных катастроф регистрирует ся во всем мире и сопровождается большими человеческими жерт вами, материальными и социальными потерями для уровня жизни населения. Это требует участия социальных работников в оказа нии социальной помощи пострадавшему населению, его социаль ной адаптации и реабилитации. Поэтому важно развивать данное направление социальной работы. Авторами определены функции и принципы социальной работы в чрезвычайных ситуациях. В статье указывается необходимость развития механизмов и форм социаль ной защиты, специфических подходов и технологий социальной работы, которые снизят последствия чрезвычайных ситуаций. На основе проведенного кейсстади методом экспертного интервью обосновывается необходимость и даны рекомендации по широкому внедрению специалистов по социальной работе в организацию соци альной помощи населению в чрезвычайных ситуациях.