(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2020)
Бұл мақала «Шетелде оқитын студенттердің тұрақтылық пен тұрақтылықты мәдениаралық зерттеуін» зерттеуге арналған. Мәдениаралық зерттеудің пәні - салыстырылатын этномәдени бірлестіктердің әрқайсысына тән әлеуметтік-мәдени факторлар арқылы олардың психикалық ерекшеліктері. Мақалада әлеуметтік-мәдени факторларды анықтау проблемасы болып табылатын әртүрлі ұғымдар мен көзқарастар берілген. Соңғы онжылдықта әлемде жоғары білім алған студенттердің саны (жылжымалы студенттер) шамамен 70% -ға өсті. Қазіргі уақытта халықаралық білімнің көшбасшылары болып ағылшын тілінде сөйлейтін елдер саналады - АҚШ, Ұлыбритания, Австралия, Канада және Жаңа Зеландия, сонымен қатар Германия мен Франция. Олар мобильді студенттердің 60% құрайды. Шетелде Қазақстаннан келген студенттер саны екі есеге артты. 2018 жылға сәйкес Шет елдерде 89 мыңға жуық Қазақстан азаматтары оқиды, олардың 69 мыңнан астамы Ресей Федерациясында, 5 мыңға жуығы Қырғызстанда, Түркияда, АҚШ-та, Ұлыбританияда, Чехияда және Малайзияда оқиды. Сонымен бірге, DAAD Германияның жоғары мектепті зерттеу және ғылыми-зерттеу орталығының мәліметтері бойынша мобильді студенттердің 45% -ы бакалавр дәрежесін алу үшін мерзімінен бұрын тоқтайды, 29% -магистратурада оқуды тоқтатады (аяқтамайды). DAAD мобильді студенттердің шетелде, әсіресе Германияда сәтті білім алуына кедергі болатын себептерге талдау жасады: 1. Күту мен өмір шындығының арасындағы айырмашылық; 2. Институционалды гетерогендік; 3. Тіл проблемалары; 4. Университетте оқуға және күнделікті өмірге дайындықтың болмауы; 5. Университеттегі оқуды қаржыландыру; 6. Студенттердің кәсіби келешегі; 7. Әлеуметтік шеттету немесе сегрегация; 8. Тұруға рұқсат және басқа да әкімшілік жағдайлар; 9. Стресс және басқа эмоционалды стресс. Шетелде қазақ студенттерін оқытудағы қиындықтар мен қиындықтардың себептері қазіргі уақытта жақсы түсінілмеген. Шетелде оқитын қазақстандық студенттер туралы статистика да әртүрлі. Шетелде оқуын сәтті аяқтау үшін қазақстандық студенттердің қиындықтары мен оларды жеңудің жолдарына психологиялық талдау әлі жүргізілген жоқ, ең алдымен, бүкіл оқу барысында студенттердің стресстері мен басқа эмоционалды стресстеріне талдау жасалды. Түйін сөздер: мобильді (ұтқыр) студенттер, шетелде оқитын қазақ студенттері, студенттердің қиындықтарын талдау және шетелде оқуын тоқтатуы.