(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2019)
Бұл мақала психогенетикалық, психофизиологиялық және психометриялық әдістерді қолдану арқылы танымдық қабілеттерді зерттеуде интегративті тәсілдің өзекті мәселесіне арналған. Когнитивтік қабілеттердің генетикалық маркерлерінің қазіргі зерттеулері қарастырылады. Соңғы кездегі ең маңызды жетістіктер психогенетиканың жаңа бағытына айналды. Сондай-ақ когнитивті неврология аясында неврофизиологиялық негіздердің ғылыми зерттеулері де көрсетіледі. Когнитивті неврология ғылымдарының әдістерін қолданып, танымдық қабілеттерін зерттеудің қазіргі заманғы нәтижелері қарастырылады. Когнитивтік қабілеттердің соңғы психогенетикалық зерттеулерінің нәтижелері, осы зерттеу әдісінің шектеулі болжамдық күші, когнитивті қабілеттердің генетикалық маркерлерін құрудың күрделілігі мен жүйелік кемшіліктері қарастырылады. Үш компонентті «назар жүйесімен» перспективалық қолдану туралы қорытынды және М. Познердің атқарушы бақылауының негіздемесі негізделген. Электроэнцефалографияның мүмкіндіктері (EEG) когнитивтік қабілеттерді бағалау үшін «Назар аударарлық желі» міндеті сынағының сынақтарымен үйлесімде анықталды. Когнитивтік қабілеттерді ерте диагностикалау мәселелерін шешу үшін аталған әдістерді біріктіру қажеттілігі негізделген. Бұл мәселені кешенді интеграциялық тәсіл негізінде әрі қарай егжей-тегжейлі зерделеу қажет. Когнитивтік қабілеттердің белгілерін белгілеу үшін орындаушы бақылауды бағалау үшін Адистикалық желілік тапсырма тесттерімен бірге психогенетикалық зерттеулерді, ЭЭГ әдістерін біріктіру идеясы негізделген. Автордың пікірінше, мұндай көзқарас адами капиталды дамыту бағдарламаларының тиімділігіне ғылыми негізделген критерийлер жүйесін қалыптастыруға мүмкіндік береді. Түйін сөздер: когнитивті қабілеттердің маркерлері, атқарушы бақылау, психогенетика, электроэнцефалография