(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2017)
Мақалада стресске орнықтылықтың жаңа заманауи концепциясын құру мәселелері қарастырылады. Мақалада стресске орнықтылық бойынша бірнеше концепцияларға теориялық талдау жасалады, атап айтқанда, салютогенді модель (А. Антоновский), стресстің трансакция моделі (Р. Лазарус), ресурстарды сақтау теориясы (С. Хобфолл), ресурсты-бағдарланған ықпал (де Шазер). А. Антоновский зерттеудің салютогенді парадигмасын ұсынды. Сонымен бұл мақалада Германиядағы стрессменеджмент бойынша жаңа бағдарламаларды құрудың теориялық бағыттары талданып беріледі. Түйін сөздер: салютогенді модель, стресстің трансакция моделі, ресурстарды сақтау теориясы, ресурсты-бағдарланған ықпал.