(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2014)
Мақалада «Фишердің неке ажырасуына бейімделу шкаласы» (Fisher Divorce Adjustment Scale) атты сұрақнамасының бейімдеу тәжірибесі сипатталған. Орыс тілді таңдама үшін ағылшын тілдегі сұрақнаманы апробациалаудың қажеттілігі дәлелденген. Бұл , біріншіден, неке ажырасудан кейінгі дағдарысты кешіріп жатқан ажырасқан адамдарға психологиялық көмекті көрсету мақсатын көздеп отыратын әдіснамалық тәсілдер мен әдістердің тапшылығымен байланысты. Мақалада барлық қойылатын талаптарға сәйкес келетін сұрақнаманың орыс тілдік нұсқасын жасаудың ұйымдастырушылық аспектілері қарастырылған. Сұрақнаманың алғашқы формасын жасаудың және оның психометриялық процедурасы сипатталған. Пункттерді талдаудан кейн анықталған сұрақтардың төмен тиімділігінің себептері анықталып, сонымен қатар тестінің психометрикалық сипаттамаларын тексерудің кейбір жайлары қарастырылған.