(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
В статье проводится анализ исследований по проблеме понимания субъекта инновационной деятельности и его детерминант. Субъект инновационной деятельности – это способная к эффективному сублимированию энергии либидо в творческие виды деятельности, преодолевающая существующую систему ценностей СверхЯ и Ид (Психоанализ). Это человек, достигающий компенсации и сверхком пенсации комплекса неполноценности, связанного как с физической не полноценностью органов тела, так и с психологическими проблемами, стимулирующими достижение божественного могущества через само совершенствование и общность с миром (индивидуальная психология). Это самость, стремящаяся к целостности, способная продуцировать выс шие духовные ценности благодаря актуализации и интеграции архетипов бессознательного, определяющих понимание чаяний других людей (Аналитическая психология). Это человек, способный преодолевать раз личного рода защиты, застревания, страхи в процессе регулирования творческой энергии. Мақалада инновациялық ісәрекет субъектін түсіну мәселесі мен оның детерминанты бойынша зерттеулерге талдау берілген. Инновациялық ісәрекет субъекті – бұл жоғарыМен және Ид бар құндылықтар жүйесінің кедергісінен өтетін либидо энергиясын іс әрекеттің шығармашылықтық түрлеріне тиімді түрде сублимациялауға қабілеттілігі (Психоанализ); Дене мүшелерінің физикалық кемтарлығы мен қатар психологиялық мәселелеріне байланысты толыққанды кеместік комплексінің орнын толтыруға және орнын асыра толтыруға қол жеткізетін құдыретті күшке өзін өзі жетілдіріп және әлеммен бір жетуге ынталандыратын адам (жекебастық психология); Бұл тұтастыққа ұмтылатын, бейсаналықтың архетиптерін өзін өзі өзектендіру мен біріктірудің арқасында жоғары рухани күштерді бағыттауға қабілетті және басқалардың мұңмұқтажын түсінуін анықтайтын өзімшілдік (Аналитикалық психология); Бұл әртүрлі қорғаныстарды, тығылуларды, үрейлерді шығармашылық энергияны реттеу процессінде жеңіп шығуға қабілетті адам.