(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
Преемственность поколений – одна из самых волнующих социальных проблем современности, ибо это – проблема будущего мира. В эпоху бурного научно-технического прогресса, открытости казахстанского общества, проникновения в него западной культуры и так называемой «свободной демократии», а также быстрого физического и умственного развития современных детей, в умах молодежи происходит изменение понятий семьи и брака. Молодежь, зачастую не вступая в семейно брачные отношения, провозглашает «свободную любовь», подразумевая под этим отсутствие какой либо ответственности друг за друга, что чревато разрушением самого понятия семьи. Пропаганда однополых браков под эгидой демократии и свободы оказывает негативное влияние на формирование семейных ценностей в обществе. Поэтому большая роль в пропаганде семейных ценностей у молодежи должна принадлежать старшему поколению. Сегодня стратегической целью семейной политики в Республике Казахстан является укрепление института семьи, развитие семейного образа жизни, обеспечение роста благосостояния, гендерного равенства и роста рождаемости. В условиях трансформации казахстанского общества и его интеграции в мировое сообщество особую важность приобретает проблема сохранения духовно нравственных семейных ценностей и традиций, качеств семейного воспитания. Ұрпақ сабақтастығы – қазіргі кездегі ең басты толқытатын әлеуметтік мәселелердің бірі, себебі, бұл – болашақ әлем мәселесі. Қарқынды ғылымитехникалық заманда, қазақстандық қоғамның ашықтығында, оған батыстық мәдениеттің және «еркін демократия» енуі, сонымен қатар, заманауи балалардың физикалық және ақыл есінің тез дамуы нәтижесінде, жастар санасында отбасы және неке түсінігінде өзгерістер болады. Жастар, көп жағдайда, отбасы некелік қарымқатынасқа түспей тұрып, «еркін махаббатты» жариялап, бір біріне деген қандай да бір жауапкершіліктің жоқтығын меңзейді, ол отбасы түсінігінің мағынасын жояды. Бір жынысты отбасылардың демократия және еркіндік эгида негізінде жариялануы қоғамда отбасылық құндылықтардың қалыптасуына жағымсыз әсер етеді. Сол себепті жастар арасында отбасылық құндылықтардың насихаттау үлкен буынға тиесілі болу қажет. Қазіргі таңда, Қазақстан Республикасының отбасы саясатындағы стратегиясы отбасы институтын күшейту, отбасылық өмірді дамыту, әлауқыттың өсуін, гендерлік теңдіктің және туудың өсуін қамсыздандыру болып табылады. Қазақстандық қоғамның түрленуі мен әлемдік қоғамға интеграциялануында рухани адамгершіліктің отбасылық құндылықтардың және дәстүрдің, отба сылық тәрбие сапасы мәселесі маңызды орын алады.