(untitled) (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
В статье представлены основные результаты исследования, направленного на выявление мнений и оценки экспертами преподавателями высших учебных заведений конкурентоспособности выпускников вузов на рынке труда. В статье описана общая характеристика проявления конкурентоспособности выпускника казахстанского вуза на рынке труда в представлении преподавателей высших учебных заведений страны. Интерпретированы некоторые результаты оценки преподавателями вузов степени влияния университета на повышение уровня конкурентоспособности выпускников вузов. Проанализирована роль агентов и институтов в формировании конкурентоспособных качеств молодого специалиста. Практические навыки и теоретические знания в профессиональной сфере определены как наиболее приоритетные для конкурентоспособности выпускника вуза. Умения и навыки, связанные со знанием дела превосходят по значимости параметры, которые характеризуют личностный потенциал, в частности чувство юмора, способность иметь благоприятный внешний облик, здравый смысл, честность и прямота. Мақалада жоғары оқу орындары түлектерінің еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігі мәселесіне қатысты оқытушысарапшылардың пікірлері мен бағасын анықтауға бағытталған зерттеу нәтижелері ұсынылған. Жастарды аймақтық ерекшеліктер мен мәселелік тұстарды бейнелейтін, жаһандық ықпалға бейім келетін қазіргі заманғы еңбек нарығында ғы әлсіз әлеуметтік категория ретінде қарастыру жиі құбылысқа айнал ды. Жастардың неғұрлым белсенді, икемді және екпінді еңбек ресурсы екендігі туралы қалыптасқан түсінікке қарамастан тәжірибесі мен қызмет өтілі жоқ мамандарға деген қатынас екіжақты сипатқа ие. Осы тұрғыда білім сапасы, оның білім мен құзіреттердің жоғары деңгейге бағытталуы жастардың еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігін арттырудың ше шуші факторы болып табылады. Мақалада елдің жоғары оқу орында рының оқытушыларының түсінігінде жоғары оқу орындары түлектерінің еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігінің көрініс табылуының жалпы сипаттамасы берілген. Сарапшыоқытушылардың оқу орнынының жоғары оқу орындары түлектерінің еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігін жоғарылатуға әсер ету деңгейін бағалауы бойынша кейбір нәтижелері түсіндірілген. Жас маманның бойында бәсекеге қабілетті қасиеттерін қалыптастырудағы агенттер мен институттардың рөліне талдау жасалған. Кәсіби ортадағы тәжірибелік дағдылар мен теориялық білім жоғары оқу орындары түлектерінің бәсекеге қабілеттелігі үшін басым жадай ретінде анықталған. Іскерлікпен байланысты икемділік пен дағды маңыздылығы бойынша тұлғалық әлеуетті сипаттайтын белгілерден басым түседі.