COVID-19 пандемиясының “Бір белдеу, бір жол” бастамасына әсері - Akmadi, M. A. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Бұл мақалада COVID-19 пандемиясы кезеңінде Орталық Азия елдерінде “Бір белдеу, бір жол” бастамасының іске асырылуына талдау жүргізілді. 2020 жылы бүкіл әлем COVID-19 пандемиясында дамуға мәжбүр болды. Бүкіл әлем бойынша ауқымды локдаундарды жүргізу жаһандық экономиканың құлдырауына алып келді, бұл экономикалық өсудің баяулауына және құлдырауына, өндірістердің тоқтатылуына, шекаралардың жабылуына әкелді және Қытай бұл проблемаға бірінші болып тап болды. Мұның бәрі “Бір белдеу, бір жол”бастамасының жобаларына теріс әсер етті. Зерттеудің мақсаты Сovid-19 пандемиясының “Бір белдеу, бір жол” бастамасын жүзеге асыруға қалай әсер еткенін және Қытайдың BRI жобаларын сақтау үшін қандай шаралар қолданғанын, сондай-ақ “Жібек Денсаулық жолы” жобасы Қытай үшін өмірлік маңызды кезең болды. Сондай-ақ Орталық Азия елдеріндегі БББЖ жобалары Қытай үшін неліктен стратегиялық маңызды болып табылатыны қарастырылады. Мақалада Covid-19 пандемиясы кезеңіндегі бастаманың экономикалық, әлеуметтік және саяси проблемасына талдау ұсынылған. Зерттеудің практикалық маңыздылығы қазіргі уақытта COVID-19 пандемиясының Орталық Азия елдеріндегі “Бір белдеу, бір жол” бастамасына әсерін қарастыратын көптеген зерттеулерде жатыр және бұл мақала әдебиетті толықтырады. Түйін сөздер: “Бір белдеу, бір жол» бастамасы, Қытай, Сovid-19 пандемиясы, Орталық Азия.