Мінездің акцентуациялары мен шиеленістегі мінез-құлық стратегиясын таңдаудың өзара байланысы (жасөспірімдер мысалында) - Kassen, G. A.; Mukhatayeva, D. I.; Zhilkyshiyeva, Zh. B. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Мақалада жасөспірімнің мінез-құлқының акцентуациясының белгілі бір түрінің болуы жанжалдағы мінез-құлық стратегиясын таңдауға негізделетіндігі теориялық негізделген және іс жүзінде дәлелденді. Акцентуациялар мінездің дамуының дисгармониялылығы, жеке тұлғаның гипертрофиялық айқындылығы ретінде қарастырылады. Осыған байланысты жасөспірімге алдын алу әсерлерінің тиімділігі сипаттағы, оның ішінде патологиялық дамыған көптеген ерекшеліктерді есепке алу негізінде өседі деп болжануда. Мақалада жасөспірімдерде басым акцентуация типтерін анықтауға бағытталған экспери- менттік зерттеудің нәтижелері келтірілген; олардың қақтығыстық жағдайлардағы мінез- құлық стратегияларын зерттеу және қақтығыстағы мінез-құлық стратегиялары мен мінез акцентуациясының түрлері арасындағы байланыс сипатын бағалау. Іріктеме 100 адамнан тұрды. Мінез акцентуацияларын және қақтығыстағы мінез-құлық стратегияларын бағалау үшін МПДО – жасөспірімдердегі мінез акцентуациясының типтерін анықтауға арналған модификацияланған сауалнама, Кеннет Томастың (Кеннет Томас) «Конфликт жолын анықтау» сауалнамасы қолданылды. Мінез акцентуациясы жасөспірімдер арасында жиі кездеседі. Біздің зерттеуімізде 100 адамның 64-і мінездің екпінін көрсетті. Зерттеу барысында акцентуацияланған белгілері бар жасөспірімдер басқалардан ерекше қатынасты қажет ететіндігі анықталды, бұл жанжалды тиімді шешуге ықпал етеді. Зерттеу нәтижелеріне сүйене отырып, кейіпкерлердің акцентуацияларын ескеру жасөспірімдердің жанжалды мінез-құлқымен профилактикалық жұмыс жасау мүмкіндіктерін арттыратындығы дәлелденді. Түйін сөздер: тұлғалық ерекшеліктері, сипаты, акцентуациясы, дисгармониялылығы, гипертрофияланған айқындылығы, тұлғааралық өзара іс-қимыл, жанжал, жанжал жағдайы, мінез-құлық стратегиясы.