Описание и адаптация методики Ч. Морриса «Стили жизни». Ч. Морристің «Өмір салты» әдістемесінің суреттелуі мен бейімделуі - Ianovskaуа, Iu. E. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
В статье представлены результаты адаптации методики Ч.Морри-са «Стили жизни» для русскоговорящей выборки. Данный опросник разработан с учетом базовых смыслов, из которых разворачивает-ся вся культурно заданная канва отношений человека с природой, социальным окружением, метафизическим измерением. Адаптация вопросника проводилась в соответствии со стандартным алгоритмом адаптации иностранных психодиагностических методов: осуществ-лен перевод англоязычной версии методики на русский язык, про-ведена проверка ретестовой надежности, надежности параллельных форм, конструктной валидности, внутренней согласованности.Бұл мақалада Ч. Морристің «Өмір салты» орыс тілді үлгідегі бейімдеу техникасы нәтижелері ұсынылған. Осы сауалнама алдын ала белгіленген мәдени жоспар бойынша адам мен табиғаттың қарым-қатынасын өрістетіп,әлеуметтік ортаның, метафизикалық өлшемін негізгі мағынасын қанағаттандыру үшін арналған. Сауалнаманы бейімдеу шетелдік психодиагностикалық әдістерді стандартты алгоритмі бейімдеуіне сәйкес жүргізілді: әдістеменің ағылшын нұсқасы орыс тіліне аударылды, қайта тестілеудің сенімділігіне, параллельді формалардың сенімділігіне, конструкті жарамдылығына, ішкі келісімділігіне тексеріс жүргізілді.