Қытайда тұратын қазақ диаспорасы өкілдерінің құндылық бағдарларының құрылымы. Структура ценностных ориентаций представителей казахской диаспоры, проживающей в Китае - Sahieva, F. A.; Berdіbaeva, S., K.; Garber, A. I.; Kalmataeva, A.; Orazbaeva, A. Sh.; Berdіbaev, S. K. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Біздің зерттеуіміздің мақсаты Қытайда тұратын қазақ диаспора-сы өкілдерінің құндылық бағдарларын зерделеу, Қазақстанның төл этносы және Германияда тұратын қазақтардың құндылық бағдарла-рымен салыстырғанда олардың этнопсихологиялық ерекшеліктерін анықтау. Келесі тұжырымдар жасалды: Қазақстанның төл этносы, Германиядағы және Қытайдағы қазақ диаспораларының салыстыр-малы талдауында аталған топтардың құндылық бағдарларының ұқ-састықтары мен айырмашылықтары анықталды. Әсіресе Қытайда тұратын қазақтар мен Қазақстанның төл этносының құндылықтар саласында көптеген айырмашылықтар анықталды. Қытайда тұратын қазақ диаспорасы үшін тәжірибеден тыс трансценденттіліктен (ар-тықшылықтан), тәртіптен мағына табу, өз өмірін мағынаға толы ре-тінде қабылдау, өз бойындағы ізденістен және өзін – өзі түсінуден, келешек ұрпаққа қызығушылықтан, дін мен сенімнен мағына табу-дан, даралықтан, құзіреттілік пен табыстан, ақпарат пен оны түсіну көбірек тән, құндылық саласындағы прагматизм мен оның қолданы-луы Германияда тұратын қазақтар мен Қазақстанның төл этносы үшін маңыздырақ болып табылады.Целью нашего исследования является изучение ценностных ориентаций казахской диаспоры, проживающей в Китае, выявление ее этнопсихологических особенностей по сравнению с ценностны-ми ориентациями титульного этноса Казахстана и представителя-ми казахской диаспоры, проживающей в Германии. Были сделаны следующие выводы: при сравнительном анализе титульного этноса Казахстана, казахской диаспоры, проживающей в Германии, и каза-хской диаспоры, проживающей в Китае, были выявлены сходство и различие ценностных ориентаций данных групп. При этом следует отметить, что различий было выявлено больше, чем сходства в цен-ностной сфере. В особенности много различий в ценностной сфере было выявлено между казахами, проживающими в Китае, и титуль-ным этносом Казахстана.