Проблема взаимоотношения совладающего поведения и психологической травмы в ситуации развода. Неке ажырасу жағдайында копингтік жүріс-тұрыс пен психологиялық жарақаттың өзара қатынас мәселесі - Slanbekova, G. K.; Kabakova, M. P.; Chung, Man C. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Статья посвящена анализу стратегий копингповедения, исполь зуемых людьми в ситуации развода. В настоящее время механизмы психологической защиты и механизмов совладания (копингповеде ние) рассматриваются как важнейшие формы адаптационных про цессов и реагирования индивидов на стрессовые ситуации. По мне нию множества исследователей, выбор человеком конструктивных стратегий копингповедения в ситуации развода помогает адаптиро ваться к этой сложной жизненной ситуации, а также предотвратить развитие посттравматического стресса как реакции на это травми рующее событие. Рассматривается взаимосвязь пережитого травма тического опыта с приспособлением к текущей травме развода. На основе проведенного исследования делается вывод о том, что в си туации развода наиболее конструктивным вариантом копингстрате гий является проблемноориентированный копинг.Мақала адамдардың неке бұзу жағдайында қолданатын копинг тік жүрістұрыс стратегияларын талдауға арналған. Қазіргі уақытта психологиялық қорғаныс механизмдері мен копингтік жүрістұрыс механизмдері индивидтердің қиын стрестік жағдайларда бейімделу процестері мен жауап берудің маңызды формалары болып табылады. Мақала авторларының пікірінше адамның неке бұзу жағдайында ко пингтік жүрістұрыстың конструктивтік стратегияларын таңдау осы қиын өмірлік жағдайға бейімделуге көмектесіп, осы жарақаттық оқи ға жауап ретінде пайда болатын жарақаттан кейінгі стрестің пайда болмауына себеп болады. Өткен жарақаттық тәжірибемен ажырасу жағдайына бейімделудің арасындағы өзара байланыс қарастырылған. Жүргізілген зерттеу негізінде ажырасу жағдайында мәселені шешуге бағытталған копинг түрі тиімдірек болатындығы анықталған.