ЖОҒАРҒЫ СЫНЫП ОҚУШЫЛАРЫНЫҢ МАМАНДЫҚ ТАҢДАУЫНДАҒЫ ГЕНДЕРЛІК ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Kudaibergenova, C. K.; Abdibekova, G. A. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2011)
Адамның мамандық таңдау жолы оның өмірлік құндылықтарының анықталуынан, адам кəсіби бағыттылығын анықтайды. Адам бала кезінен-ақ əлеуметтік əсерлерге сезімтал болып келеді. Адам кəсіби іс-əрекетінің сəйкес келетін мамандықты таңдауға тарысады. Мамандықты таңдаудың негізгі факторларының бірі болып, қандай гендерлікке жатуымен байланысты болмақ. Балалық шақтан-ақ психологиялық мінездердің кейбір айырмашылықтары байқалады. Мəселен, ер балалар жаратылыстану пəндеріне, ал қыз балалар гуманитарлық пəндерге қызығушылық танытады. Балалардағы гендерлік əртүрліліктің барлығы, олардың қызығушылығының жəне мамандықты таңдауда қөзқарасының əртүрлілігімен байланысты болады.