Қазіргі кезеңдегі Қазақстан студенттерінің ғылыми мотивациялары. Научные мотивации студентов современного Казахстана - Duysenova, S. M.; Kylyshbaeva, B. N. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Ғылыми жаңалықтарды ашу барысында біз жаңа қырларды да ашамыз. Бұл ғалымдарға пассивті ләззат береді. Бұл ғалымдардың жаңалықарды ашуға белсенді қатысуының нәтижесінен туындайды. Бұл сезім рухани қанағаттануға бағытталған мотивтері бар адамдарға қатысты. Олардың көбі ғылымға кездейсоқ келген, әлі бейімделіп үлгермеген адамдар. Ғылыми қызметте кейбір мотивтерді қолдауға болады, ал кейбірін түсіну қиын. Мақалада Қазақстан Республикасы-ның жоғары оқу орнындағы студенттердің ғылыми мотивациялары қарастырылады. Мақсаты білім саласында өз жолын таңдау барысында жас ғалымдардың мотивтерін талдау және оларды жете ұғыну болып табылатын жоғары оқу орнындағы білім алушылардың ғылыми мотивациялары бойынша әлеуметтанулық зерттеу жүргізілді. Қазіргі қоғам әлеуметтік-экономикалық реформалау бойынша қиын кезеңді бастан кешіруде. Ғылымның жаңа деңгейге дамудағы трансформациясы жас зерттеушілерден күшті кадрлық потенциал жасауды талап етеді.Когда делаем научное открытие, выявляем новую грань. Это дает ученым пассивное наслаждение. Это результат активного участия ученых в раск рытии прекрасного. Это чувства для тех, у ко го мотивация ориентирована для духовного удовлетворения. Большинство из них просто малоприспособленные к чему-либо люди, попавшие в науку случайно. В научной деятельности некоторые мотивы заслужи-вают одобрения, а других воспринимать трудно. В статье рассматривается научные мотивации студентов высшего учебного заведения Республики Казахстан. Было проведено социологические исследования по научной мотивации обучающихся вузов, целью которой являются проанализировать мотивы, которыми руководствовались молодые ученые при выборе своих пути в образовательной сфере и детально их разобрать. Современное общество переживает сложный этап социально-экономического реформирования. Трансформация науки на новый уровень развития требует создания мощного кадро-вого потенциала из молодых исследователей.