ҚАЗАҚСТАН МЕКТЕПТЕРІ ТҮЛЕКТЕРІНІҢ ӘРТҮРЛІ СИПАТТАМАЛАРЫ ТҰРҒЫСЫНАН ҰЛТТЫҚ БІРЫҢҒАЙ ТЕСТІЛЕУ НӘТИЖЕЛЕРІН ТАЛДАУ - Шабденова, А.; Сатыбаева, А. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2024)
Бұл мақалада қолжетімді әлеуметтік-демографиялық белгілер тұрғысынан Қазақстандағы ұлттық бірыңғай тестілеу (ҰБТ) нәтижелерін талдау ұсынылған. Зерттеудің негізгі мақсаты-әртүрлі әлеуметтік топтардағы мектеп оқушыларын соңғы бағалаудың нәтижелері қандай екенін анықтау. Жұмыстың ғылыми маңыздылығы осындай деректерді талдау әдістерін қалыптастыруды ұсынуда жатыр. Практикалық тұрғыдан алғанда, нәтижелер ЕО-ның проблемалық факторларын түсінуге мүдделі қоғамның кең ауқымы үшін маңызды. Зерттеу әдістемесі сандық және сапалық көрсеткіштерді қамтиды: ҰБТ нәтижелерінің деректері ҚР Білім және ғылым министрлігінің "Ұлттық тестілеу орталығы" республикалық мемлекеттік қазыналық кәсіпорнының (РМҚК) ашық көздерінен алынды, сапалы әдіс шеңберінде зерттелетін тақырыпқа қатысты басқа зерттеулердің нәтижелерін Desk-research әдісімен талдау жүргізілді. Жүргізілген талдау белгілі бір айырмашылықтарды анықтады, олардың арасында тестілеу нәтижелері мен білім беру бағдарламаларын таңдауда гендерлік айырмашылықтар байқалады, білім беру бағдарламалары, квоталар және ҰБТ өткізу кезеңдері бойынша айырмашылықтар расталды. Тұтастай алғанда, осы тақырыпты одан әрі зерттеу, мақалада талданған параметрлердің өзгеру динамикасын қадағалау, сондай-ақ енгізілген санаттарды кеңейту қызығушылық тудырады, бұл бойлық зерттеуге және ұсынылған мақалада көрсетілген талдауды жалғастыруға негіз береді. Түйін сөздер: ұлттық бірыңғай тестілеу, аттестаттың орташа балы, орташа баға, университетке түсу, балдарды талдау, педагогикалық ғылымдар.