ЖОҒАРЫ МЕКТЕП ОҚУШЫЛАРЫ АРАСЫНДАҒЫ БАҚЫТҚА БАЙЛАНЫСТЫ ТӘЖІРИБЕ МЕН ЭМОЦИЯЛАРДЫ ЗЕРТТЕУ - Хишиг-Ундрах, M.; Еркежан, А.; Илина, Zh.; Анудари, Ch.; Баярхуу, А. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2024)
Бақытты зерттеу адамдардың өз әл-ауқатын қалай қабылдайтынына және бақытқа қалай ұмтылатынына, сондай-ақ олардың бақыт сезіміне әсер ететін факторларға, соның ішінде өзін-өзі бағалауға, депрессияға, қанағаттану мен өмір сапасына баса назар аударады. Зерттеушілер сонымен қатар адамдардың жетістік сезімін бағалау үшін бақыт, өзін-өзі бағалау, депрессия, қанағаттану және өмір сапасы арасындағы байланысты зерттеуге тырысады. Бақыт жетістікті бағалаумен және жалпы өмірге қанағаттанумен тығыз байланысты. Бұл мақалада 562 жоғары сынып оқушылары арасында бақыт пен оған әсер етуші факторлардың өзара байланысын зерттеу нәтижелері қарастырылған. Салыстырмалы зерттеу Қытай мен Моңғолия студенттерінің бақыт туралы бірдей түсініктері бар екенін көрсетті. Олардың бақытты қалай қабылдайтынында ешқандай айырмашылық жоқ. Адамдарды жақсы азамат етуде бақыт маңызды рөл атқаратыны анықталды. Нәтижелер оның ересек өмірге көшу кезіндегі азаматтық белсенділіктің күшті болжамы екенін көрсетеді. Сонымен қатар, мансаптық жетістікке әкелетін жағымды эмоциялар өнімділіктің жоғарылауына әкеледі. Сондықтан жалпы білім беретін мектептерде оқушылардың бойында бақыт сезімін дамытуға бағытталған түрлі іс-шараларды ұйымдастыру ұсынылады. Түйін сөздер: бақыт, жоғары сынып оқушылары, бақыт сезімі, бақыт деңгейі.