ҚАТАТИМИЯЛЫҚ-ИМАГИНАТИВЛІК ПСИХОТЕРАПИЯ ӘДІСТЕРІ АРҚЫЛЫ ЖАСӨСПІРІМДЕРДІҢ ТІЗІМДІЛІГІН АРТТЫРУ - Султанов, А.; Давыдова, Н. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2024)
жағдайларына сәтті төтеп беру қабілеті тұрақтылық деп аталады. Қазіргі уақытта адамда жоғары және тұрақты төзімділікке ие болу бұрынғыдан да маңызды және қажет. Сондықтан қазіргі психология ғылымы бұл құбылысты, оның психикалық денсаулықты сақтаудағы рөлін және төзімділікке әсер ету әдістерін зерттеуге қызығушылық танытуда. Бұл мәселеде дәстүрлі түрде жасөспірімдердің төзімділігін және оны түзету әдістерін зерттеу ерекше рөл атқарады. Біздің зерттеуіміздің мақсаты неміс психотерапевті Х.Лайнер жасаған кататимиялық-қиялды психотерапия әдістерін қолдана отырып, жасөспірімдердің төзімділік деңгейін арттыру мүмкіндіктерін зерттеу болды. Өз кезегінде, біздің зерттеуіміздің негізгі идеясы жасөспірімдердің төзімділігін арттыру арқылы олардың психикалық денсаулығын сақтау болды. Жұмыстың ғылыми маңыздылығы оның психикалық денсаулықты сақтаудағы тұрақтылықтың рөлі туралы түсінігін кеңейтіп, төзімділік деңгейі төмен жасөспірімдермен жеке психотерапевтік жұмыстың артықшылықтарын теориялық тұрғыдан негіздеуінде. Зерттеудің практикалық құндылығы жасөспірімдердің психикалық денсаулығын нығайтудағы кататимиялық-қиялды психотерапия әдістерінің тиімділігін ашу болып табылады. Зерттеу барысында теориялық, психодиагностикалық әдістер мен әдістер қолданылды, зерттеу нәтижелерін бағалау үшін деректерді өңдеудің математикалық әдістері қолданылды. Зерттеу нәтижелері жасөспірімдердің төзімділік деңгейін арттыру үшін кататимиялық-қиялды психотерапия әдістерінің жоғары тиімділігін көрсетті. Алынған нәтижелерді мектеп пен колледждердегі балалар психологтары мен педагогикалық психологтарының практикалық іс-әрекетінде қолдануға болады. Түйін сөздер: төзімділік, психикалық денсаулық, қататимиялық-имагинативлік психотерапия.