ДЕМОНСТРАЦИЯЛЫҚ ТҰТЫНУ: ҚАЗАҚСТАННЫҢ БҰҚАРАЛЫҚ АҚПАРАТ ҚҰРАЛДАРЫНДАҒЫ ГЕНДЕРЛІК КӨШБАСШЫЛЫҚТЫҢ КОНТЕНТ-ТАЛДАУЫ - Вяткина, Ю.; Бураканова, Г.; Абзалбекова, А. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2024)
Ұсынылған ғылыми мақалада әйелдер көшбасшылығын талдау және зерттеу қазіргі қазақстандық қоғамдағы көрнекі тұтынудың аспектілерінің бірі ретінде қарастырылады. Зерттеу барысында бұқаралық ақпарат құралдарында әйелдер көшбасшылығын қабылдау ерекшеліктерін анықтау және оны қоғамдық пікірде көрсету мақсатында елдің ең көп сілтеме жасалған БАҚ-тарының және танымал телеарналардың мазмұнына талдау жүргізілді. Нәтижелер телеэфирдегі әйелдер көшбасшылығы мәселесіне және әйелдердің "көшбасшы" және "көшбасшы"ұғымдарымен әлсіз байланысына назар аудармайтындығын көрсетеді. Зерттеу сонымен қатар мемлекеттік қызметтегі ерлер мен әйелдер арасындағы мансаптық мүмкіндіктердің теңсіздігін көрсетеді. Бұқаралық ақпарат құралдарының гендерлік стереотиптерді қалыптастырудағы және қоғамдағы әйелдердің мәртебесін көтеру үшін жағдай жасаудағы рөлін одан әрі зерттеудің маңыздылығы атап өтілді. Әлеуметтік мәртебені көрсету арқылы әйелдердің өзін-өзі көрсетуін қолдау Қазақстанда әйелдер көшбасшылығына қол жеткізудің перспективалық бағыты ретінде қарастырылады. Мұндай тұжырымдар әйелдердің елдің қоғамдық өміріне неғұрлым әділ және тең қатысуын қамтамасыз ету үшін әлеуметтік саясат саласындағы белсенді іс-шараларды одан әрі зерттеуді және әзірлеуді талап етеді. Түйін сөздер: демонстрациялық тұтыну, әйелдер көшбасшылық, Маслоу пирамидасы, әлеуметтік мәртебе, мазмұнды талдау, бұқаралық ақпарат құралдары.