Паллиативная помощь как форма социальной работы в Республике Казахстан.Поллиативтік көмек Қазақстан Республикасындағы әлеуметтік жұмыстың формасы ретінде - Morozova, T. A.; Aznabakiyev, M. M.; Sansyzbayev, E. B. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Статья посвящена проблематике паллиативной и хосписной по мощи в Республике Казахстан, активной всесторонней помощи пациентам, чьи болезни больше не подаются лечению, первостепенной задачей которой является купирование боли и других патологических симптомов и решение социальных, психологических и духовных проблем больных. Рассмотрены аспекты современной паллиативной медицины, интегрированные с официальной клинической медициной, обеспечивающей действенный и целостный подход, дополняющий специальное лечение основного заболевания. Авторами определены и показаны основные компоненты и условия паллиативной помощи, с учетом специфики социальной работы с категорией лиц, нуждающихся в ней. Отражены вопросы финансирования деятельности хосписов из городского бюджета, благотворительными коммерческими, общественными и религиозными организациями. Выявлен ряд проблем рекомендательного характера, в связи с организацией паллиативной помощи в республике.Мақала Қазақстан Республикасындағы паллиативтік және хос пистік көмек көрсету мәселесіне арналған,емдеуге келмейтін науқас пациенттерге жанжақты белсенді көмек көрсету, бірінші ретте нау қастардың ауруы және басқа патологиялық симптомдар мен әлеу меттік шешімдер, психологиялық және рухани мәселелерге арналған. Қазіргі кездегі паллиативтік медицинаның аспектілері, ресми клини калық медицинамен интегралдануы, нақты және біртұтас ыңғаймен қамтамасыз етілуі, негізгі ауруды арнайы емдеумен толықтырылады. Авторлармен паллиативтік көмектің негізгі компоненттері анықталып әлеуметтік жұмыстың спецификасын ескере отырып көмекке мұқтаж жандардың категориялары көрсетілген. Хоспистерді қала бюджеті есебінен, қоғамдық, коммерциялық, қайырымдылық, діни қорлар мен қаржыландыру мәселелері қарастырылған. Республикадағы паллиативтік көмекті ұйымдастыруда ұсыныстық мақсатты көздейтін бірқатар мәселелер анықталды.