Об особенностях развития правосознания у студентов-юристов. Заң студенттер арасында құқықтық мәдениет ерекшеліктері туралы. - Madalieva, Z.; Lukasheva, S.; Omirzhanov, E. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
В данной статье рассмотрены результаты исследования особенностей развития правосознания у студентов юристов. Используя ряд психологических методик, авторы определили компоненты личности, влияющие на развитие правосознания студентов юристов. Такие компоненты личности, как адаптивность, принятие себя и других, эмоциональная комфортность и способность сознательно контролировать свое поведение, являются важнейшим условием развития правосознания.Как показало исследование, развитие правосознания студентов связано с изменениями во внутренних и внешних условиях и являются результатом их неповторимого уникального сочетания. Учитывая регулятивную роль правосознании в поведении личности его можно назвать основной движущей силой в построении правового государства. Именно поэтому требуется уделение большего внимания на формирования правосознания молодежи.Бұл мақалада юрист – студенттердің құқықтық санасын дамыту бойынша зерттеу жұмыстары нәтижесінің ерекшеліктері қарастырылған. Психологиялық әдістердің бірқатарын пайдалана отырып авторлар заңгер студенттердің құқықтық санасының дамуына әсер ететін тұлғалық компоненттерін анықтады. Келесідей тұлғалық компоненттер: бейімделік, өзін және өзгелерді қабылдау, эмоциялық жайлылық және өз іс-әрекетін саналы басқару қабілеті құқықтық сананы дамытудың маңызды жағдайы болып табылады. Зерттеуде көрсетілгендей студенттерде құқықтық сананың дамуы ішкі және сыртқы жағдайлардың өзгеруімен және олардың қайталанбайтын бірегей тіркесіне тәуелді.Тұлғаның іс-әрекетіндегі құқықтық сананың реттеуші рөлін ескере отырып, оны құқықтық мемлекетті қалыптастырудағы негізгі қозғаушы күш деп атауға болады. Сондықтан жастардың құқықтық санасын қалыптастыруға негізгі назар аударуды талап етеді.