Мәдениет психологияның пәні заман талабы ретінде. Культура как предмет психологии: требование времени. - Seitnur, Zh. S.; Tleugabylova, Z. A. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Бұл мақалада отандық академиялық психология ғылымында «мәдениет » ұғымының теориялық зерттемесін жасау мен енгізу қажеттілігі негізделеді. Әлемдегі экономикалық және мәдени жаһандану проблемалары ғалымдарды мәдениет факторына ерекше назар аударуға мәжбүр етті. Көптеген ғалым- психологтар жаһандану мдени айырмашылықтардың шайылуына және байырғы халықтардың мәдени сәйкестілігі мен ерекшеліктерінің жоғалуына әкелуі мүмкін деп алаңдайды. Халықтардың өз бірегейлігін сақтауға ұмтылысы гуманитарлық бағыттағы ғалымдар тарапынан терең түсіністік табуда. Ғылым тарихшылары атап көрсеткендей, тарихтың белгілі бір кезеңінде заман рухына (Zeitgeist) сәйкес келетін идеялар, құндылықтар мен бағыттар басым бола бастайды. Бүгінгі таңда адамдарда өздерінің этномәдени түп-тамырларына деген жаппай қызығушылығы байқалуда. В данной статье обоснуется необходимость теоретической разработки и внедрения в отечественнуюакадемическую психологию научного понятия «культура ». Проблемы экономической и культурной глобализации в мире заставили ученых обратить особо пристальные внимание на фактор культуры. Многие ученые- психологи опасаются, что глобализация может привести к стиранию культурных различий и утрате самобытности культур автохтонных народов. Как отмечают историки науки, в определенный момент историиначинают доминировать те идеи, ценности и направления, которые соответствуют духу времени (Zeitgeist). Сейчас почти повсеместно у людей наблюдается интерес к своим этнокультурным корням.