Маскүнемдікке салынған әйелдермен әлеуметтік жұмыс жүргізу ерекшеліктері - Sarybaeva, I.; Sultanova, A.; Tungatova, U. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Кез келген қоғамда да және қазіргі уақытта да қоғамдық өмірдегі әйелдердің әлеуметтік рөлі мен позициясы жанжақтылығымен ерекшеленіп отыр. Қоғамдағы болып жатқан әртүрлі негативті әлеуметтік-экономикалық факторлар, әлеуметтік инфрақұрылымның бұзылуы, қоғамдық өндірісте әйелдердің шектен тыс орынға ие болуы, отбасындағы дағдарыс, адамгершілік құндылықтардың жойылуы және т.б. да мәселелер қоғамдағы жағдайды шиеленістіріп, қысым мен қауіп тудырады, ал бұл дегеніміз әйелдер арасындағы әртүрлі формадағы ауытқымалы мінез-құлықтардың бұқаралық көріністеріне алып келеді. Әйелдер маскүнемдігін зерттеу соңғы жылдары маңызды болып отыр, себебі әйелдердің репродуктивті қызметін ескерсек, оның әлеуметтік салдары ұлттық генофондқа қауіп төндіруде. Мамандардың пікірі бойынша биологиялық және психологиялық тұрғыдан әйелдер ерлермен салыстырғанда ішімдікке тәуелді болды. Осы жерден бала тууға ықпалын тигізетін негативті салдары келіп шығады: балалардың физикалық және психикалық дамуының артта қалуы, олардың өлімі немесе т.б.Социальная роль женщины и ее позиция выделялись своей разносторонностью и особенностью в любом обществе, да и в современном мире. Разные негативные социальноэкномические факторы, такие как разрушение социальной инфраструктуры, очень большой процент соотношения женщин в производстве, кризисная ситуация в семье, исчезновение человеческих ценностей и многое другое, вызывают напряжение и опасную ситуацию посредством конфликтных ситуаций в обществе, что приводит к массовому проявлению разной степени изменчивости характера. В последние годы значительное место занимает исследование алкоголизма среди женщин, учитывая репродуктивную функцию женщины, социальные последствия данной проблемы представляют большую опасность в становлении национального генофонда. По мнению специалистов, с биологической и психологической стороны женщины более склонны к алкоголизму, чем мужчины. Из этого вытекают негативные последствия, влияющие на рождение ребенка: физическое и психологическое отставание детей в развитии, их смертность и многое другое.