Исследование отношения к воспитанию в контексте феномена отцовства: возрастной аспект - Sabirova, R. Sh. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Настоящая научная статья посвящена исследованию отношения отцов к своим детям в процессе воспитания, избираемых ими стратегий воспитания детей и особенностей стилей воспитания. Целью исследования является изучение перечисленных аспектов посредством применения таких методов психодиагностической науки, как тест опросник «Анализ условий семейного воспитания» Э.Г. Эйдемиллера, (модификация Р.В. Овчаровой), тестопросник родительского отношения, авторы которого А. Я. Варга и В. В. Столин; опросник «Предс тавление об идеальном родителе» М.Овчаровой. Актуальность выбранной темы обусловлена современной тенденцией трансформации традиционных семейных ценностей, в частности, широкое распространение таких явлений, как распад семей, отказ мужчины от отцовства, воспитание детей только матерью.Осы ғылыми мақала әкелердің өз балаларын тәрбиелеу үрдісін дегі қатынасын, олар таңдаған тәрбие стилінің ерекшеліктері және балаларды тәрбиелеу стратегиясын зерттеуге арналған. Зерттеудің мақсаты аталған аспектілерді келесі психогиагностикалық ғылым ның әдістерді тікелей қолдана отырып зерттеу Э.Г. Эйдемиллердің (Р.В. Овчарова модификациялаған), «Отбасылық тәрбие жағдайын талдау» сұрақнамасы , А. Я. Варга және В. В. Столин автор болып та былатын атааналар қатынасытест –сұрақнамасы; М.Овчарованың «Идеалды атаана туралы елестере» сұрақнамасы. Таңдап алынған тақырыптың өзектілігі дәстүрлі отбасылық құндылықтарды тасы малдаудың қазіргі кездегі тенденциялары, оның ішінде кең таралған отбасының құлдырауы, ерлердің әке болып танылудан бас тартуы ба лаларды тек аналардың тәрбиелеуі жағдайларын қамтиды.