Қазақстандағы экологиялық сауаттылықты зерттеу: әдебиетке сыни шолу - Kumar, Y. A. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2022)
Қазақстандағы экологиялық проблемалар күрделі проблемалар болып табылады, өйткені олар су тапшылығы проблемаларынан бастап жердің тозуының жалпыұлттық проблемаларына дейін түрленеді. Осының аясында әлі елеулі ғылыми зерттеу жүргізілмеген бір нақты проблема ерекшеленеді. Экологиялық хабардарлық мәселесі тұрақты даму және қоршаған ортаны қорғау бағдарламалары мен саясатында шешуші рөл атқаратыны белгілі, өйткені бес онжылдықтан астам уақыт ішінде әртүрлі батыстық зерттеу жұмыстары халықтың әртүрлі топтары арасында экологиялық хабардарлықты арттырудың оң әсерін сипаттады. Алайда, бұл нақты зерттеу саласы Орталық Азия өңірінің, әсіресе Қазақстанның контекстінде толық зерттелген жоқ. Осы проблемалардың нәтижесінде осы зерттеу жұмысының мақсаты-осы тақырып бойынша танымал жергілікті және халықаралық ғылыми жұмыстарды зерделеу арқылы Қазақстан контекстінде экологиялық хабардарлықты зерттеу бойынша әдебиеттерге сыни шолу жасау. Сондықтан, осы мақаланың мақсаты-тақырып бойынша білімнің негізін қалау; зерттеулердегі сәйкессіздіктердің алдын алу үшін зерттеулердегі олқылықтарды анықтау; алдыңғы зерттеулердің нәтижелері мен қолданылған зерттеу әдістемелерін ашу; шешілмеген ашық сұрақтарға жауап беру үшін зерттеу нәтижелерін салыстыру және салыстыру. Бұл үшін барлығы 82 мақала талданды. Түйін сөздер: Қазақстан, экологиялық түсінік, әдеби шолу, мазмұнды талдау, қоршаған орта.