Исследование отношения к конфликту в супружеских парах: гендерный аспект. Жұбайлық жұптардың қақтығыстарға қатынасын зерттеу: гендерлік аспект - Sabirova, R. Sh. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Настоящая научная статья посвящена исследованию отношения к конфликтной ситуации, причин и стратегийКонфликтного поведения. Целью исследования является изучение перечисленных аспектов посредством применения известных методов психодиагностической науки. В основе исследования лежит необходимостьизучения психологического аспекта конфликтных ситуаций в молодых супружеских парах. Актуальностьвыбранной темы обусловлена современной тенденцией трансформации традиционных семейныхценностей,в частности, широкое распространение практики разводов супружеских пар, срок брака которых составляетменее двух лет. Полученные данные свидетельствуют о наличии устойчивых различий между точками зренияотносительно супружеских конфликтов в молодых семьях. Для более наглядного восприятия информации, результаты были представлены в процентном соотношении.Ұсынылып отырған ғылыми мақала қақтығысты жағдайға қатынасты, қақтығысты әрекет стратегиясы мен себептерін зерттеуге арналған. Зертеу мақсаты тұлғаның қақтығысқа деген бейімделушілігін және қақтығыстарды шешу стилін анықтауға мүмкіндік беретін К. Томастың әдістемесі; Сакс-Левидің «АяқталмағанСөйлемдер» әдістемесі; қақтығысқа деген санасыз бағыттылықты анықтауға арналған М. Эткиндтің «қарым-Қатынастың түстік тесті », сондай- ақ айырмашылықтардың тмәнін анықтауға мүмкіндік беретін СтьюденттіңТ-критериі математикалық статистикалық әдісі сияқты психодиагностикалық әдістемелерді қолдану арқылыАталған аспектілерді зерттеу болып табылады. Зерттеудің гендерлік парадигмасы қақтығысқа деген гендерлікерекшеліктерін, себептерін,әрекет бағыттарын анықтау мақсатынада ер адамдар мен әйелдің ұстанымдарынқарастыруды көздейді. Алынғани мәліметтер жас отбасындағы жұбайлық қақтығыстарға қатысты көзқарастарарасындағы тұрақты айырмашылықтардың бар болуынкөрсетеді.