Еңбек нарығында ЖОО түлектерінің бәсекеге қабілеттілігі ұғымының теориялық-әдістемелік тәсілі - Sarsenova, A. B. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
Бәсекеге қабілеттілік процесінің қалыптасуы кадрларды дайындау, бәсекеге қабілетті түлектер санын арттыру мәселесімен тығыз байланысты. Жаңа экономикаға өту кезеңі ең алдымен білім беру қызметінің нарығы қаншалықты ұйымдастырылғанына және маман дарды дайындау сапасының деңгейіне тікелей қатысты. Сол себепті еліміздің ертеңгі кадрлық резерві болып есептелетін бәсекеге қабі летті түлектің қалыптасуын зерттеу маңызды болып табылады.Мақалада еңбек нарығындағы бәсекеге қабілетті жоғары оқу орны түлегі ұғымына жанжақты теориялықәдістемелік талдау жасалынып, еңбек нарығында бәсекеге қабілетті түлектерді қалыптастырудың теориялық әдістемелік концепциялардың мүмкіндіктері, бағалау көр сеткіштері көрсетілді. Бәсекеге қабілетті маманның қалыптасу процесінің кезеңдері жанжақты қарастырылып, түлектердің бәсекеге қабілеттілік деңгейін көтеру мақсатында білім беру жүйесінің орнын түсіндіріп, оқу үрдісін дамыту жөнінде бірнеше ұсыныстар келтіріледі. Процесс формирования конкурентоспособности тесно связан с проблемой подготовки кадров, повышением конкурентоспособности выпускников. Этап перехода к новой экономике зависит от того, на сколько действенно и эффективно организован рынок образовательных услуг, каков уровень качества подготовленных специалистов и каково взаимодействие данного рынка с рынком труда. В связи с этим изуче ние конкурентоспосбности выпускников вузов как будущих кадровых резервов страны на сегодняшний день является актуальной проблемой. В данной статье делается теоретикометодологический анализ к трактовке конкурентоспособности выпускников на рынке труда, по казаны возможности теоретикометодологических концепций фор мирования и наращивания конкурентоспособности выпускников на рынке труда, оценка показателей. Рассматриваются процессы создания и этапы становления конкурентоспособного специалиста, в целях повышения уровня конкурентоспособного выпускника поясняется место системы высшего образования, по развитию учебного процесса с целью повышения уровня конкурентоспособности выпускников вузов были предложены рекомендации.