Россиялық прогрессивті жастар рефлексиясындағы әлеуметтік девация феномендері - Shapovalova, I. S. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Әдетте химиялық сипаттағы зиянды заттарды асыра пайдаланумен байланысты жастардың әлеуметтік ауытқуы проблема ғана емес, сонымен қатар қазіргі заманғы құндылық басымдылығын көрсететін құбылыс. Ғылыми зерттеудің мақсаты ресейлік студенттер арасындағы әлеуметтік құбылыстар туралы рефлексияны түзету, қоғамның нашақорлық пен алкогольге тәуелділік жағдайына қатысын диагностикалау, сондай-ақ жастардың ықтимал өмірлік таңдауының перспективалары мен стратегияларын девиантты тәжірибелер арқылы анықтау болды. Жұмыстың ғылыми және практикалық маңыздылығы девиантты кеңістікке прогрессивті орыс жастарын тарту ерекшеліктерімен, «әлеуметтік координаттар» мен тәуекелдерді белгілеумен, бақылаудың нүктелерін анықтаумен байланысты. Зерттеу аралас сауалнама әдістерін қолдана отырып, 7 жыл бойы жүргізілді (соңғы жылдары ол онлайн-сауалнама арқылы жүзеге асырылды). Зерттеу жұмысының негізгі нәтижелері мен тұжырымдары, ең алдымен, әлеуметтік ауытқуды тудыратын орта ретінде қабылдануы үшін құрамында девианттық элементтердің жеткілікті маңызды секторлары бар орыс жастарының қоршаған ортасының жоғары қауіптілік деңгейінің орнатылуымен байланысты. Жұмыс нәтижелерінің практикалық маңыздылығы оны халықаралық социологиялық салыстырмалы зерттеулер шеңберінде, халықтың нашақорлық пен алкогольге тәуелділікті реттеудің ұлттық бағдарламаларын әзірлеу кезінде, аймақтық жобаларда қолдану мүмкіндігімен анықталады. Жастар саясатын басқару, сондай-ақ жастар ортасының көрсетілген тәуекелдерін болдырмау жөніндегі жергілікті шешімдер де талданады. Түйін сөздер: әлеуметтік ауытқу, зиянды әдеттер, жастық, есірткіге тәуелділік, есірткі, алкоголизация, алкоголь, темекі шегу, темекі шегу қоспасы.