О множественных реальностях образовательной стратегии молодежи. Жастардың кәсіби стратегияларының көптеген шынайылықтары туралы - Shnarbekova, M. K.; Abdiraymova, G. S. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2015)
В данной статье представлены некоторые результаты исследова-ния, проведенного авторами с ноября 2014 года по февраль 2015 года в г. Алматы на базе Центра социологических исследований и социального инжиниринга для определения образовательных и про-фессиональных стратеги казахстанской молодежи и детерминантов ее формирования. Был проведен опрос, в котором участвовалий 571 респондент. Для сравнения приведены результаты других социологических исследований. В процессе подготовки опроса была применена многоступенчатая выборка, где необходимыми критериями были социально-демографические характеристики (пол, возраст, на-циональность), регион и направление специальности. Аталмыш мақалада 2014 жылдың қараша айынан 2015 жылдың ақпан айларында жүргізілген социологиялық зерттеудің кейбір мәлі-меттері берілген. Зерттеу Социологиялық зерттеулер мен әлеуметтік инжиниринг орталығы негізінде қазақстандық жастардың біліми жә-не кәсіби стратегияларын айқындау мақсатында Алматы қаласында өткізілді. Сауалға барлығы 571 респондент қатысты. Сонымен қатар, салыстыру мақсатында Қазақстанның барлық аймағын қамтыған өз-ге де социологиялық зерттеулердің мәліметтері ұсынылған. Сауалды даярлау барысында көпсатылы іріктеу қолданылды, маңызды көр-сеткіштер ретінде әлеуметтік-демографиялық сипаттамалар (жыныс, жас, ұлт), елді мекен мен мамандық бағыты қарастырылды. Қазіргі заманғы қоғам мектепті бітіргеннен кейін жоғары білім алуға деген жалпы ұмтылыспен сипатталады. Бұл демократия көрсет-кіші ретінде айқындалады. Осы рас па? Барлық түлектер мектепті бі-тіргеннен кейін ЖОО-ға түсуі керек пе? Мақалада біз қоғаммен қабылданған, уақыт бойы өзгерген, өзге-ріп жатқан және болашақта өзгеретін тұжырымдаманы талдауға тал-пыныс жасаймыз. Бұл «тең біліми мүмкіншіліктер» тұжырымдамасы. Оның рөлі, мәні және маңызы қандай? Қазақстандық жастар жоғары білім маңыздылығын қалай бағалайды?