Жастардың саяси институттарға деген сенім деңгейіне сәйкестіктің әсері: Қазақстан мегаполистерінің мысалында - Несипкалиев D.; Кульбаева, А.; Перекеева, А. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2025)
Мақалада Қазақстанның мегаполистеріндегі саяси институттарға жастардың сенім деңгейіне сәйкестіктің әртүрлі түрлерінің (ұлттық, саяси, діни, кәсіби) әсерін талдау ұсынылған. Саяси мәдениеттің трансформациясы, урбанизация және цифрландыру жағдайында жастардың мемлекеттік құрылымдарға деген сенімі ерекше маңызға ие болады, өйткені билік институттарына деген сенім саяси тұрақтылық пен азаматтардың қоғамдық-саяси процестерге тартылуының көрсеткіші болып табылады. Зерттеудің әдіснамалық негізіне Астана, Алматы және Шымкент қалаларында тұратын жастардың (N=1598) репрезентативті үлгісі негізінде жүргізілген сандық социологиялық талдау кіреді. Сенім деңгейін өлшеу үшін бейімделген институционалдық сенім шкаласы пайдаланылды және әртүрлі сәйкестік түрлерінің ауырлық дәрежесі әлеуметтік сәйкестілікке көп өлшемді тәсілді қолдану арқылы бағаланды. Деректерді талдау SPSS бағдарламалық жасақтамасындағы корреляциялық талдау әдістері мен көп өлшемді статистиканы қолдану арқылы жүзеге асырылды. Зерттеу нәтижелері жастардың саяси институттарға деген сенім деңгейі тек әлеуметтік-экономикалық сипаттамаларға ғана емес, сонымен қатар сәйкестендіру ерекшеліктеріне де байланысты екенін көрсетті. Билік институттарына деген сенімге ең айқын әсер діни сәйкестілік болып табылады, бұл Үкіметке, президентке және жергілікті өзін-өзі басқару органдарына деген сеніммен жоғары корреляцияда көрінеді. Ұлттық бірегейлік, әсіресе Парламент пен үкіметке деген сенімге қатысты айтарлықтай әсер етеді. Саяси сәйкестілік негізінен саяси партияларға деген сенімге әсер етеді, ал кәсіби сәйкестік Барлық саяси институттарға деген сеніммен қалыпты корреляцияны көрсетеді. Алынған нәтижелер сәйкестік типі жастардың мемлекеттік институттарға деген сенімін қалыптастырудың маңызды факторы болып табылады деген гипотезаны қолдайды. Бұл зерттеу посткеңестік кеңістіктегі саяси сенімнің детерминанттары туралы түсініктерді кеңейте отырып, саясат әлеуметтануы мен жастарды зерттеудің дамуына ықпал етеді. Зерттеудің практикалық маңыздылығы оның тұжырымдарын мемлекеттік институттарға деген сенімді нығайтуға бағытталған жастар саясатын әзірлеу кезінде, сондай-ақ олардың сәйкестендіру сипаттамаларын ескере отырып, жастарды саяси әлеуметтендіру стратегияларын қалыптастыру кезінде пайдалану мүмкіндігі болып табылады. Түйін сөздер: сенім, жастар, саяси институттар, бірегейлік, Қазақстан.