ЖОҒАРЫ БІЛІМ БЕРУ ЖҮЙЕСІНДЕ БАСШЫНЫҢ АҚПАРАТТЫҚ БІЛІМІН ҚАЛЫПТАСТЫРУДЫҢ ПСИХОЛОГИЯЛЫҚ АСПЕКТІЛЕРІ - Ишанов, Е.; Желвис, Р. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2024)
Қазіргі заманғы талаптарға сәйкес келетін университеттің құрылымдық бөлімшесінің қазіргі басшысының ақпараттық-басқарушылық білімінің психологиялық аспектілерін анықтау мәселесі ғалымдар мен практик-менеджерлердің назарында. Зерттеудің мақсаты - менеджерлерде ақпараттық білімді қалыптасты-рудың негізгі бағыттарын анықтау, сондай-ақ осы процестің сәттілігіне әсер ететін психологиялық механизмдерді зерттеу. Әдістеме басшылардың ақпаратты игеруіне әсер ететін негізгі факторларды анықтауға бағытталған психологиялық теориялар мен эксперименттерді талдауды қамтиды. Зерттеуге университет құрылымдық бөлімшесінің 43 басшысы қатысты. Ақпараттық құзыреттілік құрылымы үш компоненттен тұрады: когнитивті, мотивациялық-құндылық және операциялық-белсенділік. Менеджерлер осы компоненттердің бірлігін ескере отырып, үш топқа: ақпараттық құзыреттіліктің жоғары, орташа және төмен деңгейімен бөлінді. Бірінші кезеңде құрылымдық бөлімшелер ҚазҰУ СБО жұмысына енгізілді, екінші кезеңде психология, педагогика және әлеуметтану тоғысында басқару мәселелерін шешу дағдыларын жақсарту бойынша басшыларға арналған оқытудың жеке траекториясы жүргізілді, үшінші кезеңде ЖОО құрылымдық бөлімшелері менеджерлерінің басқару құзыреттілігін дамыту моделінің тиімділігі бағаланды, сондай-ақ осы модель үшін әдістемелік қамтамасыз ету әзірленді. Нәтижесінде мақсатты педагогикалық әсер ету арқылы әр түрлі деңгейдегі менеджерлердің ақпараттық-басқару құзыреттілігінің барлық компоненттерінің сандық маңыздылығының едәуір артуына қол жеткізілді, сонымен қатар менеджерлер қызметінің психологиялық аспектілері аясында осы сипаттамаларға баға берілді. Түйін сөздер: басқару психологиясы, ақпараттық білім; ақпараттық құзыреттілік; ақпараттық ресурстар; заманауи білім беру менеджерінің психологиясы, цифрландыру; басқарушылық сараптама.