Ересек студенттердің қабылданған стресс, ауыру, ұйқы сапасы және олардың реттеушісі ретінде саналы зейін - Polyvyannaya, N.; Akhtayeva, N.; Tastanova, A. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2023)
COVID-19 пандемиясы бәріміз үшін стресстік тәжірибе болды. Болжауға болмайтын және зерттелмеген ауру ретінде COVID-19 қосымша стресс әкелді және психологиялық және физикалық жұмысына, сондай-ақ әл-ауқатына теріс әсер етті. Бұл зерттеуде біз ақыл-ой күйі ретіндегі зейінді стресстің жағымсыз әсерлерін және ауырсыну сезімі мен ұйқы сапасы сияқты психофизикалық әл-ауқат аспектілерін азайтуға көмектесетін реттеуші болуы мүмкін деп болжадық. Бұл зерттеудің мақсаты – қабылданған стресс деңгейлері мен психофизикалық әл-ауқат аспектілері (әсіресе ұйқы сапасы және күнделікті өмірдегі ауырсынуды қабылдау) пандемия кезінде ересек студенттердің саналы зейін деңгейімен қалай байланысты екенін анықтау. 2021 жылдың қазан айында 106 ересек оқушы арасында сауалнама жүргізілді: Зейіннің на-зарын аудару шкаласы (MAAS), өмірдің мәні сауалнамасы (MLQ), қабылданатын стресс шкаласы (PSS), визуалды аналогтық ауырсыну шкаласы (NPRS) және ұйқы сапалы сауалнама. SPSS Statistics 23 бағдарламасы қолданылды, ал бұл параметрлер арасындағы корреляцияны зерттеу үшін Пир-сон тесті пайдаланылды. Талдау нәтижесінде біздің іріктемемізде хабардарлық деңгейі жоғары респонденттерде стресс пен ауырсынуды қабылдау деңгейі төмен, сонымен қатар ұйқы сапасы жақсырақ екені анықталды. Зерттеу нәтижелері зейін, күйзеліс және психофизикалық салауаттылық аспектілері арасындағы байланыс саласындағы білімдер жиынтығын толықтырады. Нәтижелер зейін, стресс, ауырсыну, ұйқы сапасы, жалпы психофизикалық әл-ауқат, COVID-тен кейінгі жағдайлар саласындағы әрі қарай зерттеулер үшін пайдаланылуы мүмкін. Практикалық тұрғыдан алғанда, нәтижелер стресске қарсы тұру жаттығуларын, зейінді жаттығуларды және COVID-тен кейінгі оңалтуды қоса алғанда, оқу бағдарламалары мен білім беру сессияларын құруда пайдалы болуы мүмкін. Түйін сөздер: созылмалы стресс, қабылданатын стресс, ұйқы сапасы, әл-ауқат, зейінділік, қатысу.