COVID-19 пандемия кезінде адамның әлеуметтік оқшаулануы мен өзін-өзі оқшаулауы және қызметтердің цифрландырылуы: әлеуметтанулық талдау - Mirzakulova, G. A.; Sarsenova, A. B.; Rakhipova, S. K. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2022)
Бұл мақалада белгілі бір адамдар тобынан оқшауланудың, қоғамнан толық немесе толық оқшауланған жағдайда әлеуметтік оқшауланудың және өзін-өзі оқшаулаудың экстремалды түрі дегеніміз не екенін талдауға тырысады. Дүние жүзіндегі көптеген адамдардың материалдық және рухани әлеуметтік өміріне әсер еткен Covid-19 коронавирустық пандемиясы социологиялық зерттеу нысаны болып табылады. Интернетте өмір сүру, смартфондарды пайдалану эмоционалдылықтың төмендеуіне әкеледі және жеке қарым-қатынас қажеттілігін жояды. Және ол ең күшті оқшаулануды, әлеуметтік байланыстарды бұзуды, сананың деградациясын тудырады. Мақалада бастамашы тарапынан әлеуметтік оқшауланудың негізгі түрлері мен түрлері қарастырылады, олардың қайсысы осы жағдайда орын алады. Адамдардың бір-бірінен ұзақ және қысқа мерзімді оқшаулануы қандай салдарға әкелуі, мұндай жағымсыз әсердің себептері айтылған. Бұл перспективадағы басты назар оқшауланған жалғыздыққа аударылады, ол Covid-19 пандемиясы кезінде мәжбүрлі әлеуметтік дистанция мен оқшаулану нәтижесінде нәтижесінде пайда болатын жалғыздық ретінде анықталады. Мақалада пандемия кезінде оқшаулану жағдайында жалғыздықпен күресте сандық технологияның рөлі қарастырылады. Талдықорған қаласының тұрғындары арасында қызметтерді онлайн-пайдалану деңгейін анықтау үшін «Әлеуметтік оқшаулану кезіндегі цифрлы технологияларды пайдалану» тақырыбында онлайн-сауалнама өткізілді. Зерттеу мақсатын орындау үшін сандық зерттеу әдісі қолданылған болатын. Сауалнамаға 284 респонденттер сұралды. Эмпирикалық зерттеу нәтижелері бойынша тұрғындар цифрландыруға жақсы бейімделіп келеді және интернетте отыру уақыты ұлғайа түскен. Бірақ кейбір қызметтің түрлеріне сұраныстардың көбеюі, карантин жағдайының ықпалы деуге болады. Көпшілігі цифровизацияның ашықтыққа жол көрсететінін және оның өте тиімді екендігін мойындайды және ақпараттық-коммуникациялық технологиялар адамдарды бір жүйеге біріктіре алатынын көрсетті. Кілт сөздер: әлеуметтік оқшаулау, өзін-өзі оқшаулау, карантин, пандемия, коронавирус, цифрландыру.