Жастармен жұмыс беру үшін мамандарды оқытудағы халықаралық ынтымақтастық - Krutko, I. S.; Ponomarev, A. V.; Popova, N. V.; Senuk, Z. V. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Жастармен жұмыс – кез келген елді дамытудың басым бағыттарының бірі, ол инновациялық шешімдер мен тәсілдерді талап етеді. Жастармен жұмыс жасау үшін мамандарды даярлау процесі әртүрлі елдерде әр түрлі: олардың функционалдығы бірдей емес, Нормативтік-құқықтық база әртүрлі, оқыту практикасы да әртүрлі контекске ие. Қазіргі жастар аудиториясының ерекшеліктері, жаңа құндылықтар, өмір сүру қарқыны, қарым-қатынас ерекшеліктері, жастардың кәсіби бағдарлары – осылар мамандар дайындауда көрініс табуы керек. Оқыту нәтижесінде қалыптасқан құзыреттер оқытудың мақсаттарын, жұмыстың кәсіби бағыттарын дәл көрсетеді. Сондай-ақ, жастармен жұмыс жөніндегі мамандар халықаралық кеңістікте белсенді болуы, трендтерді, проблемаларды түсінуі, оларды шешу процесінде кооперация құра білуі тиіс. Авторлар мамандар қызметін дайындау және ұйымдастыру процесінде халықаралық ынтымақтастықтың әлеуетін көреді: халықаралық білім беру ресурстарының, мамандарды даярлау жобалары мен бағдарламаларының саны артып келеді, жастар тақырыбы бойынша жаппай халықаралық форумдар мен конференциялар өткізіледі; алайда жастармен жұмыс жөніндегі мамандардың кәсібилігін дамыту бағытында әртүрлі елдердің әлеуеті туралы ақпаратты қамтитын бірыңғай ақпараттық ресурс жоқ. УрФУ магистратура бағдарламасы мысалында осындай дайындық жүйесін егжей-тегжейлі талдауға әрекет жасалды. Түйін сөздер: жастар, жастар саясаты, жастармен жұмыс жөніндегі мамандар, дайындық.