Кәмелетке толмағандар үшін түсік жасату: оларға ата-аналардың келісімі қажет пе? Қазақстан ісі - Vaigorova, L. R.; Kumar, Y. A.; Baktybayev, B. S. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Кәмелетке толмағандар үшін түсік жасатуға ата-аналардың келісімін беру туралы талап әрқашан жоғары даулы және даулы этикалық мәселе болды. Этикалық пікірталас тұрғысынан кәмелетке толмаған қыздар үшін жасанды түсік жасатуға қатысты либералды заңнаманың «оң» және «жағымсыз жақтары» бар. Әлемдік тәжірибе көрсеткендей, заңдардың өзгеруі, сондай- ақ жасөспірімдерге жасанды түсік жасатуға қарсы және оған қарсы дәлелдер географиялық орналасуына, этникалық, діни және мәдени ерекшеліктеріне байланысты әр түрлі болады. Бұл мақалада ата-аналардың келісімін жақтайтын және оған қарсы дәлелдер, сондай-ақ жақтамайтын және қарсы емес бейтарап дәлелдер қатар келтіріліп, мәселені Қазақстан контексінде тарылтады. Сонымен қатар, қағазда ізгіліктік және утилитарлы аспектілердің этикалық ұстанымдары дауласу мақсатында және мораль аспектілерін қозғайды. Қорытындылай келе, газет Қазақстандағы кәмелетке толмаған қыздарға қолжетімділікті заңнамалық деңгейде азайтуды қолдайды және денсаулықты, бақытты, пайдалылықты және репродуктивті қабілеттерді сақтау үшін Қазақстан өзінің ережелері мен аборт туралы заңдарды қайта қарастыруы керек, сонымен қатар қайта қарастыруы керек деп ұсынады. Осылайша, жасөспірімдердің түсік жасатуына қолжетімділікті жеңілдететін заң кәмелетке толмаған қыздар үшін де, қоғам үшін де екеуінің арасында келісімге келу үшін үлкен оң әсер етуі мүмкін. Түйін сөздер: түсік түсіру, Қазақстан, кәмелетке толмағандар, ата-ананың келісімі, этика.