Қазақстан студенттері арасындағы толеранттық мәселесі - Togaibekova, Zh. B.; Sangilbayev, O. S. (ҚазҰУ Хабаршысы. Психология және әлеуметтану сериясы, 2021)
Мақала қазақстандық студенттердің толеранттылық мәселесін зерттеуге арналған. Қазақстан Республикасы – плюрализм мен әртүрлілікті жариялайтын көпұлтты мемлекет, сондықтан бұл жағдайда толеранттылықты зерттеу өте маңызды. Зерттеудің мақсаты – қазақстандық студенттер қауымдастығындағы толеранттылықтың қалыптасқан деңгейін талдау және анықтау. Зерттеуге қатысушылар (N = 115) – қазақстандық жоғары оқу орындарының бірінің 1-4 курс студенттері. Қазақстандық студенттердің толеранттылық деңгейін диагностикалау үшін біз толеранттылық индексінің сауалнамасын Г.У. Солдатова және «Этникалық сәйкестіктің түрлері» Г.У. Солдатова және С.В. Рыжова. Зерттеу барысында әр түрлі оқу курсының студенттері арасындағы толеранттылық деңгейінің айырмашылықтары анықталды. Үшінші және төртінші курс студенттері бірінші және екінші курс студенттеріне қарағанда төзімділіктің жоғары деңгейін көрсетті. Мүмкін, бұл университеттік ортаның (макроортаның) әсерінен болуы мүмкін: студенттер мен оқытушылар құрамы. Жалпы, зерттеуге қатысушылардың басым көпшілігі төзімділіктің орташа деңгейін көрсетті. Іріктемеде басқаларға деген өте шыдамсыз қатынасты білдіретін кейбір студенттер анықталды. Мұндай мінез-құлықтың ерекшеліктері қазақстандық жастардың толеранттылығын одан әрі зерттеу үшін негіз бола алады. Көп этностық қоғамдағы қазақстандық студенттердің толеранттылығын одан әрі зерттеу студенттердің толеранттылығын қалыптастыруды терең талдауды және болашақ ұрпақтардағы толеранттылық индикаторларын жақсарту үшін сенімді қадамдарды қажет етеді. Түйін сөздер: толеранттылық, студенттер қауымдастығы, этникалық толеранттылық, полиэтникалық қоғам.